Arginin

Arginin je přirozeně se vyskytující aminokyselina. Aminokyseliny jsou stavební bloky bílkovin. Arginin se řadí do tzv. semi-esenciálních aminokyselin, což jsou aminokyseliny, které si organismus za určitých podmínek nedokáže v dostatečném množství vyrobit sám, proto je nutné mu tyto aminokyseliny dodat např. vhodnou stravou. K těmto situacím dochází např. v období růstu, při zvýšené tělesné námaze v období nemoci apod. Přirozeným zdrojem argininu je kuřecí a krůtí vývar, kaviár, zelený hrášek, vaječný bílek, čokoláda, burské ořechy a obiloviny. V těle vzniká převážně v ledvinách, játrech a mozku. Z argininu se v lidském těle vytváří oxid dusnatý (NO), jehož dostatečné množství je nezbytné pro udržení průchodnosti cév, plodnost mužů, dokonalé prokrvení svalů, lepší zásobování srdce a mozku kyslíkem a zvýšení toku krve ve svalech.

Podávání aminokyseliny způsobuje vyplavení celého spektra hormonů - např. glukagonu, inzulinu a růstového hormonu, který podporuje tvorbu svalové hmoty, a proto je tato aminokyselina oblíbenou součástí přípravků pro sportovce (zejména kulturisty). Arginin dále urychluje obnovu buněk, působí na spalování podkožního tuku a stimuluje imunitní systém, čehož se využívá při léčbě zranění, popálenin, doléčení poúrazových a pooperačních stavů. V kosmetice se arginin používá jako stimulátor biosyntézy v buňkách pleti a také jako látka udržující vlhkost v pleti - působí jako kondicionér. Stabilizuje pH pokožky a zachovává její ochranný kyselý plášť. Má antistatický účinek a zlepšuje toleranci vůči agresivnějším látkám v kosmetických přípravcích. Bývá pokožkou velmi dobře snášen a je povolenou látkou v certifikované přírodní kosmetice.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení