Avokádo

Avokádo, respektive avokádový olej a avokádové máslo je cenným pomocníkem v kosmetické péči. Používá se hlavně při ošetření stárnoucí, náročné a suché pokožky a vlasů. Avokádový olej podporuje obnovu buněk a regeneraci pokožky, pomáhá změkčovat ztvrdlou kůži, proto je dobrou volbou pro ty, kteří trpí lupénkou, ekzémy, rosaceou, neurodermatitidou. Ve vlasové péči představuje dobrý kondicionér, posiluje vlasové vlákno a dodává mu kromě potřebné výživy také příjemný lesk, podporuje růst vlasů a omezuje výskyt suché a svědivé pokožky hlavy. V pleťové péči avokádový olej nebo avokádové máslo sjednocuje tón pokožky, redukuje viditelnost pigmentových skvrn, podporuje přirozený proces tvorby kolagenu.

Avokádo je bohaté na tzv. zdravé tuky. Připravuje se z něho např. guacamole nebo je výborné do pomazánek, salátů, lze z něho také udělat dezerty nebo studené polévky. Protože je poměrně kalorické, nemělo by se objevit v jídelníčku více než dvakrát týdně. Avokádo je bohaté na antioxidanty a pomáhá chránit buňky před vlivem oxidačního stresu. Kvůli obsahu persinu, by ho však neměli konzumovat zvířecí miláčci, zejména pro papoušky a kanárky bývá intoxikace smrtelná. Avokádo se používá také k podpoře dobrého trávení. Díky obsahu mastných kyselin podporuje zdraví srdce, snižuje krevní tlak. Lze jej také použít při nemocech jater a ledvin. Avokádo je vynikajícím zdrojem kyseliny pantothenové, známé jako vitamin B5. Ta je součástí klíčového koenzymu, který nám umožňuje přiměřeně využít energie přítomné v potravinách, které konzumujeme. Podílí se také na několika krocích syntézy steroidních hormonů, neurotransmiterů (fungují jako poslíček v nervových impulsech) a hemoglobinu. Avokádo je dobrým zdrojem vitaminu K. Vitamin K je nezbytný pro dobré srážení krve a rovněž hraje roli při tvorbě kostí. Obsahuje také měď, která je dalším důležitým prvkem při tvorbě krevního hemoglobinu. Vitaminy B pak udržují v kondici nervový systém.

Persea gratissima nebo Persea americana, česky hruškovec přelahodný, je tropický strom. Roste hlavně ve Střední a Jižní Americe, ale také Africe, Oceánii, jižní Evropě, v USA dále na Floridě nebo v Kalifornii. Patří do čeledi Lauraceae, vavřínovité. Lze rozlišit tři typy podskupin Avokáda v návaznosti na místo růstu: mexický, guatemalský a západní indický, které mají různou toleranci k teplotním výkyvům a mírné odchylky ve výživovém profilu. Jeho sezóna je od října do dubna. Kvete malými, zeleno-žlutými kvítky. Plodem Persea gratissima je zelené, vejčité avokádo. Avokádo je hojně využívané jako potravina i pochutina hlavně z důvodu obsahu prospěšných výživových látek. Jeho nutriční profil tvoří vitaminy A, B, C a E, bílkoviny, lecithin, draslík a nenasycené mastné kyseliny, ale také vlákninu, beta karoten, proteiny, vitaminy B9, B6, B5, železo, fosfor, magnézium. Při sklizni váží avokádo v průměru 300 g. Má tmavě zelenou slupku, její struktura může vykazovat nesrovnalosti. Uvnitř avokáda je zelené, olejové, velké jádro, z něhož se lisuje avokádový olej nebo získává avokádové máslo. Jádro avokáda vydává při lisování mléčně bílou tekutinu s vůní a chutí mandlí. Vzhledem k obsahu taninu se tato tekutina při vystavení vzduchu zbarví do hnědočervena.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení