Čajovník čínský

Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Éterický olej se získává parovodní destilací z listů čajovníku. Má jemnou vůni a zeleno-žlutou barvu. Využívá se jako antibiotikum a nervový stimulant, zlepšuje dýchání, odhleňuje, zlepšuje celkovou odolnost imunitního systému, podporuje činnost krevního oběhu, mírní bolesti pohybového aparátu. Má močopudné a detoxikační účinky. Chrání játra a vyrovnává hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhá při Alzheimerově chorobě. Kromě kosmetického, potravinářského a farmaceutického průmyslu se čajovník používá také jako přírodní hnojivo a insekticid.

Čajovník čínský má široké kosmetické využití, ať už ve formě extraktu z listů, jako rostlinný olej anebo také jako éterický olej. Vyniká antioxidačními schopnostmi, podílí se na stimulaci obnovy kožních buněk, zlepšuje hojení poškozené pokožky, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Zmírňuje také otoky a kruhy pod očima Má protiplísňový účinek. Přidává se do výrobků osobní péče, ale také do mýdel a dalších produktů osobní hygieny. Jako přísada ve vlasové kosmetice zmírňuje svědění pokožky hlavy, odstraňuje lupy a zlepšuje růst vlasů. Čajovník posiluje křehké a lámavé nehty a pečuje o nehtovou kůžičku. Zároveň působí v kosmetických produktech jako přirozený konzervant a brání růstu škodlivých bakterií. Čajovník čínský bývá jako přísada kosmetiky dobře snášen a je povolený pro použití v bio certifikované kosmetice.

Čajovník čínský (Camelia Sinensis) je vytrvalý keř, obvykle dorůstající do výšky 5 až 8 m. Patří do čeledi čajovníkovitých (Theaceae). Je jedním z mnoha druhů rodu Camellia. Kvete v různých barevných odstínech, od bílé přes růžovou a červenou až po žlutou. Původně pochází z Asie, ale je oblíbený také ve Francii a evropském Středomoří. Bývá součástí botanických i privátních zahrad po celém světě. Camelia sinensis je často mylně zaměňována s Tea Tree, ale jde o dvě rozdílné rostliny. Sušené listy čajovníku se používají k výrobě čaje. Existuje více druhů (barev) čaje. Zelený čaj, pochází z nefermentovaných listů. Černý čaj pak vzniká fermentací čajových lístků. Podle různých stupňů a přístupů k fermentaci pak mohou vzniknout i čaje polozelené, bílé a další. Specialitou je pak tzv. matcha čaj, jež se vyrábí rozemletím zastíněných čajových lístků na jemný prášek a díky speciálnímu postupu při pěstování je bohatší na obsah chlorofylu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení