Ječmen obecný

Ječné zrno je především zdrojem sacharidů, bílkovin, v menší míře pak tuků a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů, vápníku a fosforu.

Díky vysokému obsahu vitaminu B5 chrání ječmen před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů. Ječná výživa působí velmi příznivě v prevenci závažných civilizačních onemocnění. Ječmen je odpradávna doporučován jako léčivý prostředek při onemocnění střev, žaludku, dvanácterníku, srdce a jater. Ječmen snižuje cholesterol a je považován za prevenci rakoviny. Nejzdravější variantou je mladý ječmen – několik dnů staré zelené výhonky ječmene, které se zpracovávají šetrnými metodami bez chemických a tepelných úprav, aby si tak ponechaly svoje bioaktivní složení a životadárné látky pro náš organismus. V potravinářství ječmen můžete najít samozřejmě v pivu, ve formě ječných krup nebo mouky.

Ječmen (Hordeum) je rod čeledi lipnicovitých. Zahrnuje 25 druhů planého ječmene. K hospodářsky nejvýznamnějším patří právě Ječmen setý. Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení