Len setý

Len setý je divoce rostoucí rostlina z čeledi lnovitých (Linaceae), dnes se ovšem díky popularitě pěstuje uměle. Pěstuje se pro vlákno a olejnatá semena. Ze semen se lisuje lněný olej, který své využití nachází v léčitelství i kosmetice. Již před naším letopočtem se len používal jako medikament, který dokáže zharmonizovat trávicí ústrojí, pročistit ho a zklidnit. Působí proti zácpě, léčí záněty trávicích orgánů i žaludeční vředy, také čistí játra a posiluje karpální stěny. Mírně snižuje cholesterol v krvi. Až 55% tohoto rostlinného oleje tvoří omega-3 mastné kyseliny, také je bohatý na draslík a vlákninu.

Na pleť má též blahodárné účinky, intenzivně vyživuje pokožku, proto je vhodný na všelijaké kožní problémy, pomáhá hojit popáleniny a různé zánětlivé vyrážky. Má tedy poměrně silné protizánětlivé účinky. Na pokožku působí mimo jiné jako kondicionér, ta je pak na dotek jemná, revitalizovaná, zpevněná a zvláčněná. K užitku přijde i na vlasy a vlasovou pokožku, podporuje růst vlasů, vlasové vlákno zpevňuje a dodává mu lesk.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení