Olivovník evropský

Olivový olej je antioxidační, protizánětlivý a mírně antimikrobiální. Pokožce díky jeho složení i účinkům dodává intenzivní péči, chrání před působením volných radikálů, udržuje v mladistvém stavu, zvyšuje její elasticitu a posiluje tkáň, ta je pak odolnější vůči kožním poškozením (strie, jizvy). Také pomáhá hojit drobné ranky a akné. Pleť celkově regeneruje, zvláčňuje, pěstí a zklidňuje (vhodný na ekzém a alergické reakce). Olivové listy mají antibakteriální, protivirové (bojuje i proti viru HIV), antimykotické, antimikrobiální a protinádorové účinky, ulevují od bolesti, zvyšují koncentraci a mozkové funkce. Vnitřní užívání oleje i listů (v podobě čajů) snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, snižuje krevní tlak, předchází vzniku osteoporózy a může mít mírný projímavý účinek.

Olea europaea je stálezelený strom z čeledi olivovníkovitých (Oleaceae). Je známý pro své plody olivy. V kosmetice se nejčastěji využívá olej lisovaný za studena právě z jeho plodů, případně extrakty z listů nebo květů. Olivy (a olej z nich získaný) jsou bohaté na vitaminy A, E a K, omega-3 mastné kyseliny a kyselinu olejovou. Olivový olej napříč tomu, že má lehkou konzistenci a rychle se vstřebává, také silně promašťuje a značně prokrvuje. Nejvhodnější je na extrémně suchou, popraskanou pokožku se sklony k šupinatění, na své si ovšem příjde i pokožka dětská, citlivá, podrážděná, zralá, problematická i aknózní, mastnější typy by si měly dát pozor, neboť olivový olej se může chovat silně komedogenně.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení