Ořešák královský

Slupky ořechů se používají k přírodnímu barvení vlasů, kterým dodávají hnědou barvu (někdy i s lehce mahagonovým nádechem). Ořešák se však pěstuje nejen pro své zdravé plody, ale i pro své kvalitní dřevo a listy, které nacházejí uplatnění nejen v lidovém léčitelství a kosmetice, ale i v současné farmakologii. Z listů se připravuje výluh nebo čaj. Výluh má antibakteriální a dezinfekční účinky, zmírňuje záněty kůže a nehtů, pomáhá problematické pokožce s projevy akné, poradí si s vypadáváním vlasů, kožních plísních a pocení nohou. Čaj z listí čistí krev, pomáhá při ekzémech, zánětlivých onemocněních trávicích orgánů, snižuje hladinu cukru v krvi, čistí žaludek a odhleňuje, má také antiparazitické účinky na střeva. Při jeho užívání by však měli být opatrní lidé s hypotenzí, neboť mírně snižuje krevní tlak. Extrakt z ořešáku je znám pro svou schopnost urychlení opálení kůže, a proto jej najdeme v opalovacích krémech a olejích. Pomáhá také při problémech s vlasy, zejména s vypadáváním, a díky tomu bývá součástí produktů vlasové kosmetiky. Výtažek má také repeletní účinek na hmyz.

Ořešák královský je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých (Juglandaceae). Je původním stromem našeho kontinentu, roste od jihovýchodní Evropy až k Himalájím. Dorůstá do výšky 25-45 metrů. Plodem ořešáku jsou všeobecně známé vlašské ořechy s tvrdou slupkou, které se objevují přibližně od osmého roku věku stromu. Ze zralých ořechů se lisováním získává velmi kvalitní rostlinný olej, který se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. K účinným látkám ořešáku patří třísloviny, flavonoidy, silice, fenolkarbonové kyseliny a chinony. Plody ořešáku mají velkou výživovou hodnotu, obsahují 50-70 % tuků. Velmi významné jsou nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi a jsou tedy dobrou prevencí infarktu a cévních onemocnění. Obsahují také vitamin B, který je důležitý pro správnou činnost mozku, nervového systému, ale i kůži. Z nezralých zelených plodů se pak vyrábí pálenka, likéry a tinktury. Výtažky z nezralých ořechů se v lidovém léčitelství používají pro jejich antibakteriální účinky. Alkohol posiluje jejich čisticí schopnost a léčení zažívacího traktu. Působí v žaludku a ve střevech, která pročisťuje a chrání před nežádoucími mikroorganismy.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení