Pomerančovník sladký

Sladký pomeranč je určen především ke konzumaci a k výrobě pomerančové šťávy. Pomeranče příznivě ovlivňují střevní peristaltiku, zlepšují trávení, zmírňují nevolnost a plynatost. Jsou velmi přínosné při aktivaci svalové činnosti a jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Nedráždivý a netoxický esenciální olej ze sladkého pomeranče je výborným přírodním antidepresivem, eliminuje stres, dobře působí při úzkosti, smutku, nervozitě, popř. při nespavosti, též posiluje srdeční činnost. Má antiseptické, protizánětlivé a čisticí účinky. Je využíván jako součást kosmetických přípravků k ošetření unavené či rozpraskané pokožky a na celulitidu. Působí také na mastnou a aknózní pleť, snižuje tvorbu lupů. Éterický olej z pomeranče se hojně používá v aromaterapii pro své účinky na nervovou a zažívací soustavu. Pár kapek lze použít s vodou do aromalampy nebo k přímé inhalaci. Je jedním z hlavních protikřečových olejů, který ulevuje při žaludeční nevolnosti a podporuje vylučování žluči. Velmi dobře se hodí pro děti a těhotné ženy. Má vyšší harmonizační účinek než pomeranč hořký. Hodí se též do sauny, osvěžuje vzduch. Olej ze sladkého pomeranče se používá jako ochucovadlo jídel a nápojů, kvůli své vůni se přidává do parfémů. Využívají se i jeho vonné květy. Používá se při výrobě insekticidů a čistících prostředků. Kromě toho představuje základní surovinu pro získání přírodního limonenu.

Pomerančovník sladký je nejvíce pěstovaným zástupcem rodu citrusů. Jedná se o stálezelený strom někdy i keř z čeledi routovitých (Rutaceae). Je o něco menší než jeho původní hořká varianta. Pomerančovník sladký má středně velké, tmavě zelené listy, dlouhé trny a bílé silně aromatické květy. Jedlé plody jsou sladké. Pochází pravděpodobně z jižní či jihovýchodní Asie (Čína, Vietnam), v dnešní době se pěstuje prakticky v celé oblasti subtropického pásma. Nejvíce se mu daří v jižní Brazílii. Dalšími významnými dodavateli jsou USA a v Evropě Španělsko. Sladký pomeranč obsahuje silice, limonen, myrcen, alfa pinen, alifatické aldehydy, sacharidy, vlákninu, minerální látky, zejména draslík a vápník. Dalšími složkami jsou flavonoidy, vitaminy A, B, C, pektin, kyselina citronová a další látky. Ze slupek pomeranče sladkého se za studena lisuje éterický olej. Neměl by se používat vnitřně ani neředěný přímo na pokožku. Je nutné chránit oči a sliznice. Éterický olej může zvyšovat fotosenzibilitu.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení