Pomerančovník sladký

Sladký pomeranč je určen především ke konzumaci a k výrobě pomerančové šťávy. Pomeranče příznivě ovlivňují střevní peristaltiku, zlepšují trávení, zmírňují nevolnost a plynatost. Jsou velmi přínosné při aktivaci svalové činnosti a jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Nedráždivý a netoxický esenciální olej ze sladkého pomeranče je výborným přírodním antidepresivem, eliminuje stres, dobře působí při úzkosti, smutku, nervozitě, popř. při nespavosti, též posiluje srdeční činnost. Má antiseptické, protizánětlivé a čisticí účinky. Je využíván jako součást kosmetických přípravků k ošetření unavené či rozpraskané pokožky a na celulitidu. Působí také na mastnou a aknózní pleť, snižuje tvorbu lupů. Éterický olej z pomeranče se hojně používá v aromaterapii pro své účinky na nervovou a zažívací soustavu. Pár kapek lze použít s vodou do aromalampy nebo k přímé inhalaci. Je jedním z hlavních protikřečových olejů, který ulevuje při žaludeční nevolnosti a podporuje vylučování žluči. Velmi dobře se hodí pro děti a těhotné ženy. Má vyšší harmonizační účinek než pomeranč hořký. Hodí se též do sauny, osvěžuje vzduch. Olej ze sladkého pomeranče se používá jako ochucovadlo jídel a nápojů, kvůli své vůni se přidává do parfémů. Využívají se i jeho vonné květy. Používá se při výrobě insekticidů a čistících prostředků. Kromě toho představuje základní surovinu pro získání přírodního limonenu.

Pomerančovník sladký je nejvíce pěstovaným zástupcem rodu citrusů. Jedná se o stálezelený strom někdy i keř z čeledi routovitých (Rutaceae). Je o něco menší než jeho původní hořká varianta. Pomerančovník sladký má středně velké, tmavě zelené listy, dlouhé trny a bílé silně aromatické květy. Jedlé plody jsou sladké. Pochází pravděpodobně z jižní či jihovýchodní Asie (Čína, Vietnam), v dnešní době se pěstuje prakticky v celé oblasti subtropického pásma. Nejvíce se mu daří v jižní Brazílii. Dalšími významnými dodavateli jsou USA a v Evropě Španělsko. Sladký pomeranč obsahuje silice, limonen, myrcen, alfa pinen, alifatické aldehydy, sacharidy, vlákninu, minerální látky, zejména draslík a vápník. Dalšími složkami jsou flavonoidy, vitaminy A, B, C, pektin, kyselina citronová a další látky. Ze slupek pomeranče sladkého se za studena lisuje éterický olej. Neměl by se používat vnitřně ani neředěný přímo na pokožku. Je nutné chránit oči a sliznice. Éterický olej může zvyšovat fotosenzibilitu.

 

Zpět do obchodu