Rajče jedlé

Plody rajčete obsahují organické kyseliny, cukry, karotenoidní barviva, vitaminy C, B, A, E, vlákninu, pektiny, z minerálů např. draslík, hořčík a železo. Díky množství zdraví prospěšných látek jsou rajčata vhodná jako součást zdravé stravy, ale také při redukčních a očistných dietách. Jejich konzumace podporuje správnou látkovou výměnu i krvetvorbu, celkovou odolnost organizmu, přispívá také ke snížení hladiny cholesterolu, působí příznivě na srdce a krevní oběh či funkci jater. Rajčata jsou zdrojem antioxidantů, které chrání organizmus před působením volných radikálů. Významný je zejména lykopen, který se nachází zejména ve slupkách a obsahují ho i rajčata tepelně upravená. Tento antioxidant přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních i nádorových onemocnění. Rajčata mají všestranné využití ve studené i teplé kuchyni. Konzumují se čerstvá, vyrábějí se z nich šťávy, protlaky, kečupy apod. Rajčata mají uplatnění také v kosmetice. Šťáva z plodů čistí a zjemňuje pleť, působí silně antioxidačně. Připravují se z ní pleťové masky, extrakt se přidává do krémů a jiných kosmetických produktů. Pozor, nezralé zelené plody rajčat jsou jedovaté.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení