Skořicovník

Skořice se získává z kůry stromů skořicovníků. Některé esenciální oleje se vyrábí z listů nebo konce plodů těchto stromů. Existuje několik druhů podle místa výskytu, jejich účinky se ovšem relativně podobají. Skořice ceylonská nebo-li skořice pravá (cinnamomum zeylanicum/verum) je jedna tatáž rostlina, roste na Srí Lance, Madagaskaru a Seychelách a považuje se za tu nejkvalitnější. Skořicovník čínský (cinnamomum cassia) pochází z Číny. Indická skořice (c. tamale) z Indie, indonéská skořice (c. burmannii) z Indonésie a vietnamská skořice (c. loureiroi) z Vietnamu. Skořice v neředěné podobě může silně podráždit pokožku.

Své využití nachází v aromaterapii, i jako léčivo, koření, dochucovadlo, konzervant a parfemace. Má silnou kořeněnou vůni, velmi intenzivně prohřívá a chutná lehce do sladka. Mezi její hlavní funkce patří prohřívání, zmírňuje tak svalové tenze, ulevuje od bolesti, pomáhá regenerovat pokožku a také urychluje detoxikační procesy. Má antiseptické a antibakteriální účinky, zbavuje zápach z úst, pomůže v boji proti akné a také uleví od nemocí, jako je chřipka, problémy se zažíváním i dýchacím ústrojím. Její aroma působí afrodiziakálně.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení