Vilín Virginský

Vilín Virginský - Hamamelis Virginiana

Vilín virginský má díky obsahu taninů, těkavých olejů, organických kyselin a flavonoidů protizánětlivé, antioxidační, antiseptické a stahující vlastnosti. Vilín se využívá zejména zevně k ošetření lokálního zánětu, povrchových zranění, opařené a popraskané kůže, omrzlin a slunečních popálenin. Má stahující a protizánětlivý účinek na žíly, zvyšuje odolnost kapilár a reguluje jejich prostupnost. Používá se při léčbě hemoroidů a křečových žil. Příznivě působí na ekzémy, akné a lupénku. Nálev z vilínu pomáhá proti průjmům a zánětech v dutině ústní. Nejsou známy žádné vedlejší nebo nežádoucí účinky.

 

Vilín virginský (Hamamelis virginiana) je okrasný, opadavý keř z čeledi vilínovitých (Hamamelidaceae). Pochází z východní Asie a Severní Ameriky, v současnosti se pěstuje po celém světě. Indiáni jej považovali za kouzelný keř pro jeho kvetení v zimním období, často při sněhu, kdy celá příroda spí. Je známo šest druhů vilínů, z nichž pouze vilín virginský žlutě kvete již na podzim. Vilín byl uznán v západní terapii a je součástí oficiálních lékopisů. Prokazatelné silné léčivé účinky má ale pouze vilín virginský. Ve farmacii a v kosmetice se používá sušená kůra, sušené listy a vilínová voda, což je destilát získaný vodní parou ze sušených listů.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení