Vitamin E

Tocopherol spadá do přirozeně se vyskytujících antioxidantů označovaných jako vitamin E. Do kosmetických přípravků se používají převážně dva druhy vitaminu E, a sice tocopherol (vyskytující se např. v oleji z pšeničných klíčků) a tocopheryl acetate (syntetický vitamin E). Ve složení narazíme i na d-alpha tocopherol, který je jednou z forem přírodního vitaminu E (přirozená složka rostlinných olejů). Všechny vitaminy E fungují jako antioxidanty a zabraňují žluknutí olejů a másel. Tocopheryl acetate je sice stabilnější a prodlužuje životnost produktu o něco více než přírodní tocopherol, ovšem pro pokožku je hůře vstřebatelný. Naopak tocopherol se do pokožky vstřebává velmi dobře. Izolovaný vitamin E má podobu viskózního oleje žluté až hnědé barvy. Je silným antioxidantem, bojuje proti působení volných radikálů, a tím zabraňuje projevům předčasného stárnutí pokožky (pigmentové skvrny, vrásky, ztráta pevnosti a pružnosti) a zpomaluje její šupinatění. V kosmetických přípravcích funguje vitamin E také jako mírný konzervant.

Vitamin E, komplex osmi látek rozpustných v tucích, je důležitý pro zdraví celého organismu. Jeho zásobárnou jsou játra, svaly či nadledviny, u žen pak také děloha. Spolu s dalšími látkami chrání buňky těla před předčasným stárnutím, a kromě jiného snižuje srážlivost krve a působí v cévách jako prevence arteriosklerózy. Dostatečné množství vitaminu E v těle také urychluje hojivé procesy a mírní menstruační bolesti. Denně bychom měli přijímat asi 10 miligramů tokoferolu, zvýšenou potřebu pak mají těhotné, ženy užívající hormonální antikoncepci a také všichni, kdo pijí chlorovanou vodu. Vzhledem k tomu, že se nachází ve většině potravin, tak v podstatě u lidí nedochází k jeho nedostatku. Když už by k němu došlo, projevilo by se to ubýváním svalů, odbouráváním nervové tkáně, u mužů pak i zhoršenou pohyblivostí spermií, a tím neplodností. U předávkování (více než 100 mg denně) se objevuje zvýšená tendence ke krvácení, snížená imunita, únava či poruchy trávení. Nejbohatšími potravinovými zdroji vitaminu E jsou olej z pšeničných klíčků, kukuřičný olej, sójové boby, krůtí maso, syrová paprika, celer či lněná semínka.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení