Fytát sodný

Fytát sodný je komplexní sůl kyseliny fytové. Může mít formu tmavě zabarvené kapaliny nebo bílého prášku. Toto komplexní činidlo je na bázi rostlin, odvozeno od otrub nejčastěji z rýže, pšenice či kukuřice. V kosmetice se používá jako chelatační činidlo, tzn., že na sebe váže kovové kationty (vápníku, hořčíku, železa) a deaktivuje je, čímž dochází ke zvýšení antimikrobiálních aktivit konzervačních látek a zlepšení trvanlivosti a celkové stability kosmetických přípravků. Kromě toho, že pomáhá zlepšovat konzervační účinky produktů, má také antioxidační účinky, takže pomáhá bojovat proti volným radikálům.

Funguje také jako prostředek pro péči o dutinu ústní, kde leští povrch zubů a zabraňuje zápachu z úst. V šamponech např. umožňuje tvorbu jemné bublinkové pěny a tím zlepšuje čisticí účinek. Používá se tedy v přípravcích zubní a vlasové péče, ale také v hydratačních přípravcích či přípravcích určených pro zralou pleť. Je biologicky odbouratelný a všeobecně je považován za nedráždivou látku, která je pokožkou velmi dobře snášena. Lidé trpícími alergiemi na obiloviny, by se však této látce měli vyhnout.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení