Slovník pojmů

A B C Č D E F G H I J K L M O P R Ř S Š T V Z Ž

Actinidia chinensis

Aktinidie čínská je ovocný strom a léčivá rostlina, původem z Číny.Je používán v tradiční čínské medicíně. Je oblíbená pro svoje plody obsahující velké množství vitamínu C. Je opylována hmyzem. Jiný český název je čínský angrešt nebo…

Adstringentní látky

V kosmetice se s nimi setkáme především v péči o mastnou a problematickou pokožku, pomáhají redukovat tvorbu kožního mazu, vyrovnávají pH pleti po jejím čištění, stahují póry. Adstringentní látky stahují a vysouší tělesné…

alfa-hydroxykyseliny

Alfa hydroxykyseliny jsou organické kyseliny, které mají na alfa uhlíku navázanou hydroxylovou skupinu. Vyskytují se přirozeně v různých rostlinných zdrojích a také mléku. Mohou být však i synteticky připravené. Mezi ty hlavní řadíme kyselinu…

Aloe Vera

Aloe vera  na sebe váže vlhkost, čímž pomáhá hydrataci pokožky. Gel z listů zároveň vykazuje značně regenerační, zklidňující, zvláčňující, hojivé a chladicí schopnosti. Funguje jako antioxidant a je protizánětlivý. Díky těmto vlastnostem je…

Amla

Amalaki (Emblica officinalis), známá spíše pod názvem Amla je jednou ze základních součástí ájurvédy a indické péče o pleť a vlasy. Amla pochází původně z Asie. Působí jako silný antioxidant, chrání buňky před vlivem oxidačního stresu a…

Ananas

Ananasový extrakt je skvělý pro péči o problematickou pokožku, zlepšuje její vhled a dodává jí zdravý lesk. Díky obsahu uhlohydrátů a α-hydroxykyselin (AHA) funguje jako zvlhčující látka a zabraňuje vysušování pleti, tvoří na pokožce ochranný film,…

Arganie trnitá

Arganový olej vykazuje značné anti-aging účinky, obnovuje vitalitu unavené pokožky, hydratuje, zvláčňuje, vyhlazuje, podporuje regeneraci, ničí volné radikály a chrání ji tak před poškozením. Je to silný antioxidant a urychluje hojení povrchových…

Arginin

Arginin je přirozeně se vyskytující aminokyselina. Aminokyseliny jsou stavební bloky bílkovin. Arginin se řadí do tzv. semi-esenciálních aminokyselin, což jsou aminokyseliny, které si organismus za určitých podmínek nedokáže v dostatečném množství…

Arnica Montana

Arnica Montana, česky Prha Arnika, je cenná léčivá rostlina, rozšířena výhradně v Evropě. Vyskytuje se i v České republice, kde patří k ohroženým druhům, a je chráněna zákonem. Z jejích žlutých okvětních lístků se vyrábí různé léčivé…

Ascorbyl palmitate

Askorbyl palmitát je ester vitaminu C (jeho stabilní forma, má dlouhotrvající účinky) a vznikne spojením kyseliny askorbové a kyseliny palmitové. Má podobné účinky jako kyselina askorbová, navíc se rychleji vstřebává do pokožky a v buňkách tak…

Avokádo

Avokádo, respektive avokádový olej a avokádové máslo je cenným pomocníkem v kosmetické péči. Používá se hlavně při ošetření stárnoucí, náročné a suché pokožky a vlasů. Avokádový olej podporuje obnovu buněk a regeneraci pokožky, pomáhá změkčovat…

Babassu olej

Olej z palmy babussu obsahuje kyselinu laurovou, kyselinu myristovou, kyselinu palmitovou a kyselinu kaprylovou, tokotrienoly, které se vyznačují silným antioxidačním potenciálem. Dále fytosteroly včetně beta-sitosterolu, kampesterolu,…

Bambucké máslo

V péči o vlasy, pleť a tělo se bambucké máslo používá jako příměs do krémů, tělových mlék, kondicionérů na vlasy, balzámů na rty a dekorativní kosmetiky (rtěnky, oční make-up). Čisté, nerafinované bamucké máslo je výborné pro ošetření suché,…

Betaine

Betaine je aminokyselina, která se derivuje z rostlin (například z cukrové řepy). V kosmetických produktech funguje jako rozpouštědlo, pomáhá spojit a mísit ostatní složky přípravku. Přitahuje k sobě vlhkost, na pleť má tak zvlhčující účinky,…

Betakaroten

Betakaroten se řadí mezi účinné antioxidanty. Pomáhá neutralizovat volné radikály z UV záření, a chrání tak buňky těla před předčasným stárnutím. Podílí se na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a posiluje činnost imunitního systému. Je také známý…

Brusnice borůvka

Díky vysokému obsahu antioxidantů borůvky zpomalují stárnutí buněk a působí preventivně proti rakovině. Borůvková šťáva je výborným podpůrným prostředkem při léčbě chřipky a nachlazení, tělo hydratuje, snižuje horečku a působí antisepticky. Sušené…

BŘEČŤAN POPÍNAVÝ

V kosmetice se Břečťan popínavý používá jako součást péče o pleť, tělo i vlasy. Má výborné projasňující účinky, srovnává tón pleti. Podporuje činnost krevního oběhu, zlepšuje hojení k zánětům náchylné pokožky, snižuje výskyt aknózních…

Bříza bělokorá

V kosmetice se využívá březový výluh jako čisticí prostředek, který uvolňuje ucpané póry a podporuje regenerační schopnosti kůže, nebo se používá jako vlasová voda, kterou se oplachují umyté vlasy (posiluje vlasové kořínky a je vhodná pro všechny…

CANDELILLA VOSK

Candelilla vosk je produkt přírodního původu. Získává se z listů rostliny Euphorbia cerifera (Pryšec voskodárný), rostoucí ve střední Americe. V první polovině 20. století to byl nejpoužívanější vosk vůbec. Používá se jako náhrada jiných vosků…

Ceramidy

Nedostatek ceramidů je spojený se suchou, svědící, podrážděnou a k poškození více náchylnou pokožkou. V kosmetickém průmyslu se ceramidy přidávají do výrobků pro suchou či citlivou pleť se sklony k mechanickému poškození, v léčivých mastích na…

Ceteryl olivate

Ceteryl olivate je esterem cetearyl alkoholu a mastných kyselin získaných z olivového oleje. Má pevnou, voskovitou texturu, v kosmetice se používá především pro svou funkci emulgátoru a dodává produktům krásně hladkou konzistenci. Nijak nedráždí…

CETRIMONIUM CHLORIDE

Cetrimonium chloride, dalším názvem 1-hexadecanaminium, je kvarterní amoniová sloučenina. Jeho molekula má pozitivní náboj (je to kationtově povrchově aktivní látka), který ho přitahuje k mírně negativně nabitým vlasům a pokožce. Cetrimonium chloride…

Citroník obecný

Citron má při vnitřním užití velký význam pro trávicí soustavu. Pomáhá při nadýmání, při žaludečních problémech, překyselení organismu. Snižuje sklony k přejídání. Působí diureticky, odvádí škodliviny z těla, předchází vznikům otoků a zadržování vody…

Čajovník čínský

Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Éterický olej se získává parovodní destilací z listů čajovníku. Má jemnou vůni a zeleno-žlutou barvu. Využívá se jako antibiotikum a nervový stimulant, zlepšuje dýchání, odhleňuje,…

ČEPELATKA PRSTNATÁ

Čepelatka prstnatá je druh chaluhy vyskytující se na pobřeží severního Atlantského oceánu od Grónska na severu po Francii a Massachusetts na jihu. Lze ji najít také v okolí Baltského moře. Má kožovitý hladký povrch a tmavě hnědé…

Nahoru
169 položek celkem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení