Hřebíček

Hřebíček má antiseptické, anestetické, antivirové, povzbuzující a afrodiziakální účinky, pomáhá tišit bolesti a urychluje hojení infekčních poranění. Uplatněn má zvláště při trávicích obtížích - funguje jako prevence před žaludeční nevolností, uvolňuje křeče a ulevuje při nadýmání. Vhodný je též při nechutenství, zánětu žaludeční sliznice, zvracení nebo zácpě. Často se využívá při problémech v dutině ústní - při zápachu z úst, při zánětu a bolesti dásní a zubů. Díky hřejivým a znecitlivujícím účinkům se hřebíček používá k masážím při bolestech zad či kloubů. Pro antiseptické schopnosti je výborným prostředkem k léčení infekcí, jako jsou nemoci z nachlazení, úplavice, tuberkulóza ale také malárie. Je velmi účinný v boji s parazity, např. při svrabu. Hřebíček působí proti plísním, čistí a dezinfikuje nejen prostor, ale také dýchací cesty, uvolňuje tak odkašlávání. Jeho esence funguje jako odpuzovač hmyzu. V kosmetice se hřebíček používá při problémech s akné. Inhalace hřebíčku povzbuzuje mysl a posiluje paměť.

Hřebíčkovec je tropický až 20 metrů vysoký stálezelený strom s voňavými listy. Zřídka se na něm rozvinou květy karmínové barvy, neboť se jako koření (hřebíček) používají ještě nerozvinutá poupata. Hřebíčkovec pochází z Moluk, v současné době se hřebíček dováží především z ostrovů Madagaskar, Zanzibar a Pemba. Hřebíčkovec nasazuje poupata 2x do roka - od července do září a od listopadu do ledna. Suší se a používají ve formě nálevu, prášku či éterického oleje, který je získáván destilací květních poupat a listů vodní parou. Hřebíčkovec vonný obsahuje fenoly, fenolkarbolovou kyselinu, třísloviny, flavonoidy, pryskyřice, sliz, olej a až 20 % silic obsahující eugenol a caryophyllen. Dalšími látkami jsou hořčík, železo, vápník, sodík, mangan, selen, vitaminy A, B, C, E, K, kyselinu listovou, betakaroten či omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Z hřebíčku se rovněž připravuje tinktura. Na místě je opatrnost při zevní aplikaci - u citlivějších jedinců by mohlo dojít ke kožnímu zánětu. Hřebíčkový éterický olej je lépe používat po konzultaci s odborníkem.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení