Javor

Sladká míza z kmene javoru cukrového nebo černého se používá na výrobu javorového sirupu a cukru. Javorový sirup je tedy čistě přírodní sladidlo (obsahuje hlavně vodu a sacharózu) a nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitaminy A a D nebo vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je javorový sirup zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, zinku, draslíku či železa. Javorové dřevo se běžně využívá v truhlářství. Nezastupitelnou roli má ve výrobě smyčcových hudebních nástrojů (evropských). K tomu účelu slouží Javor klen, tradičně především z oblasti Bosny.

Javor cukrový je listnatý opadavý strom z čeledi mýdelníkovitých. Tento široce sloupovitý javor pochází z východu Severní Ameriky (Kanada), kde se běžně vyskytuje v lesích, a je to zde nejvyšší z javorů, dorůstá do výšky 30–37 m. V mládí je jeho růst poměrně pomalý, poté rychlý. Kmen je štíhlý a obsahuje cukernatou šťávu. Rod Acer obecně čítá kolem 120-150 druhů, který se dále dělí do 14 morfologicky vymezených sekcí a sérií. Mezi další známé druhy patří například Javor klen (Acer pseudoplatanus), Javor dlanitolistý (Acer palmatum) nebo Javor stříbrný (Acer saccharinum).

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení