Monoi

Monoi je kosmetický přípravek pocházející z Francouzské Polynésie. Vyrábí se z kokosového oleje, v němž se macerují květy gardénie Gardenia taitensis (podle normy se musí použít nejméně patnáct květů na litr oleje). Olej tuhne při teplotě 22 °C.

Domorodci používali monoi na ochranu před sluncem i slanou vodou, příjemně vonící olej hrál také významnou roli v rituálech původního náboženství. Ve svých zápiscích se o monoi zmiňuje i James Cook. Používá se pro lepší hydrataci kůže, je doporučován jako masážní olej, opalovací prostředek i vlasový kondicionér.

V roce 1992 získalo tahitské monoi chráněné označení původu, má také certifikát Écocert. Patří k významným exportním artiklům Francouzské Polynésie a lahvičky oleje jsou oblíbeným suvenýrem pro turisty.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení