Zázvor lékařský

Zázvor je trvalka, se kterou se ve volné přírodě nesetkáme. Je totiž uměle vyšlechtěná a roste především v asijských zemích, kde je poměrně rozšířenou rostlinou. V bylinářství se využívá její oddenek, jenž roste pod zemí. Zázvor má skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky a je všeobecně známý především ve formě čaje proti bolestem v krku. Typickou štiplavost jeho oddenku má na svědomí pryskyřičnatá látka zvaná shoagol. Kromě ní obsahuje zázvor také množství silic, které kromě jiného dodávají bylině osobitou vůni, a poměrně silné hořčiny. Ze zázvoru se také získává éterický olej. Zázvorový esenciální olej působí antidepresivně, posiluje vůli, sebejistotu i celkovou vitalitu.

V Indii a dalších asijských zemích se sušený zázvor používá ke kořenění jídel. Ájurvéda ho také využívá při zažívacích potížích. Napomáhá totiž lepšímu trávení, zvyšuje chuť k jídlu a celkově povzbuzuje metabolismus. Zázvor je však pro obsah silných hořčin nutné dávkovat opatrně, a to zejména při výskytu vředů, kolitidy nebo Cronhovy choroby. Opatrné by měly být také těhotné a kojící ženy. Jinak má zázvor výborné prohřívací účinky, uvolňuje napětí svalů a také bolesti kloubů. Díky tomu, že podporuje cirkulaci krve, přispívá k očistě celého organismu. Je vhodný například k masážím proti celulitidě. Osvědčil se také jako prostředek pro lepší růst vlasů a vzhledem ke svému antiseptickému působení bojuje také proti lupům.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení