Černý rybíz

Z mladých listů černého rybízu se vyrábí tinktura a připravuje se nálev jak z listů i plodů. Rybíz obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E a P, retinol, ovocné kyseliny, vlákninu, pektin, resveratrol, silice, minerály a stopové prvky, např. draslík, vápník, železo, zinek, magnézium a fosfor. Nejvyšší obsah vitaminu C má černý rybíz, který zároveň obsahuje vysoký podíl rutinu. Dále jsou přítomna antokyanová barviva, provitamin A a další.

V bobulkách rybízu jsou důležité látky podporující zvýšení imunity. Je významnou vitaminovou bombou a účinným antioxidantem, který chrání buňky i orgány. Obsažené ovocné kyseliny podporují dobrou látkovou výměnu. Rybíz napomáhá udržení zdravých a pružných cév, působí proti křečovým žilám, hemoroidům a ateroskleróze. Je vhodný při nachlazení, kašli, virových a bakteriálních infekcích, vyvolává pocení, snižuje horečku a působí močopudně. Ulevuje též při průjmu, kurdějích a artritidě, je vhodný v době rekonvalescence. Jeho šťáva je výbornou prevencí před ledvinovými kameny a detoxikačním prostředkem. Rybíz též posiluje žaludek a napomáhá lepšímu trávení, blahodárně působí při zánětech kloubů a dně. Chrání zrak a pomáhá při únavě očí a šerosleposti, má preventivní účinky před rakovinou. Listy rybízu jsou hojně využívány v lidovém léčitelství zejm. při střevních onemocněních, mírně snižují krevní tlak a přidávají se do bylinných směsí na záněty ledvin a močových cest. Z černého rybízu se dá připravit i tonikum na cévy, k povzbuzení nervů a celého organismu. Z listů zase čaj v kombinaci s jahodníkem, maliníkem a ostružiníkem. Listy se osvědčily při kožních vyrážkách, plody rybízu lze přidat do masky proti vráskám.

Zpět do obchodu