Med

Včelí med je jedním z nejstarších kosmetických prostředků vůbec. Je to hutná tekutina sladké chuti, která je produkovaná včelami dělnicemi z nektaru, získaného z květů rostlin. Slouží jako potrava pro včelstva v době nedostatku jídla (podzim a zimní měsíce). Je složený z cukrů fruktózy (až 44%), glukózy (až 41%), sacharózy, maltózy a dalších cukrů v menším procentuálním zastoupení a vody (až 23%). Poměry cukrů a vody se liší v závislosti na druhu medu. Nerozlišujeme pouze medy lesní a luční či květové, ale používají se také důležité místní klasifikace medu. Např. pro Francii jsou typické medy levandulové nebo akáciové, v Řecku najdeme med tymiánový nebo z pomerančových květů, na Novém Zélandu zase med manukový. Každý z těchto medů má trochu jiné léčivé a kosmetické vlastnosti, stejně jako obsahu účinných látek. Med obecně obsahuje širokou škálu enzymů, vitamínů a minerálů (fosfor, draslík, vápník, selen, zinek, železo, mangan, měď) a vody. Díky přítomnosti pinocembrinu (antioxidant) zlepšuje fungování centrálního nervového systému a mozku. Med krystalizuje do několika měsíců po sklizni, je to přirozený proces, který nemění jeho vlastnosti a proto se ho není třeba obávat.

Med může být k dostání ve více formách, tekutý, granulovaný, směs tekutého a granulovaného. Dále se rozlišuje raw a pasterizovaný med. Raw med neprošel žádnými tepelnými úpravami, je to nejčistší a nejpřírodnější forma, která si uchovává všechny léčivé vlastnosti. Jediný proces, kterým raw med prochází je přecezení přes látku. Tento proces je nutný absolvovat, aby se zbavil nečistot  (např.) včelí vosk. U raw medu se zachová ve složení přítomnost propolisu a pylu.  Dalším druhem medu je med pasterizovaný a filtrovaný, může procházet také rafinací, která je běžná při komerčním způsobu výroby medu.

Kromě toho, že se jedná o potravinu, která je nosnou součástí našich jídelníčků, je cenným pokladem, podporujícím dobré zdraví těla, pokožky i vlasů. Působí proti plísním a jako antibiotikum. Používá se jako všestranný lék i prevence onemocnění dýchacího, trávicího a nervového systému. Med je široce uznáván dermatology jako všeobecně prospěšný prostředek k udržení krásné pokožky. Včelí med uklidňuje nervózní pleť se sklony k podráždění, mírní zánětlivé reakce u problematické pleti, udržuje dobrou hydrataci, snižuje rané projevy stárnutí pokožky. Působí jako antioxidant. Podporuje dobré hojení poškození pleti a zlepšuje její tonus, zmírňuje viditelnost jizev. Ve vlasové a tělové kosmetice má pěsticí a uklidňující charakter, změkčuje a vyživuje. Kosmetika s přídavkem medu je všeobecně dobře snášená, ale může být problematická pro alergiky na včelí produkty. Jde o látku, povolenou v certifikované bio kosmetice, ale nesmí se v něm nalézat stopy GMO hnojiv a dalších průmyslových chemikálií nebo antibiotik, které jsou běžné u komerční medové produkce.

Med je známý především svými hydratačními, antibakteriálními a antifungálními účinky. Vyživuje pokožku a přispívá k regulaci mírně kyselé hodnoty pH horní ochranné vrstvy kůže. Regeneruje suchou a popraskanou pokožku. Podporuje hojení ran, otoků a jizev. Při pravidelném dlouhodobém používání dokáže regenerovat jizvy a postupně zesvětlovat pigmentové skvrny. V pečujících přípravcích se používá hlavně kvůli svým antioxidačním vlastnostem, které mají pozitivní účinek proti stárnutí pleti. Díky svým antibakteriálním účinkům působí proti pupínkům a dalším onemocněním kůže. Med dokáže vyživit a normalizovat suchou a dehydratovanou pleť. Nedráždivý a zklidňující účinek ho činí zvláště vhodným pro použití do kosmetických výrobků pro děti a osoby s problematickou a citlivou pokožkou. Med je zcela právem považován za přírodní antibiotikum. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. Poslouží jako prevence i lék chřipky, rýmy, trávicích obtíží i dalších neduhů. Dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení