Oves setý

Oves setý je důležitou součástí zdravé výživy. Z jeho zrn se vyrábějí ovesné vločky, krupice, mouka, je součástí kaší, rostlinných mlék či proteinových tyčinek. V některých zemích slouží k výrobě piva či alkoholického kvasu. K léčení se používají obilky, ovesná sláma a škrob. Oves napomáhá snižování hladiny cholesterolu a krevního cukru, příznivě působí při hyperfunkci štítné žlázy, rakovině a celkově posiluje organismus. Podporuje lepší trávení, látkovou výměnu a při pravidelné konzumaci působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva. Eliminuje únavu, stres, deprese a má zklidňující vliv na nervovou soustavu. Jedná se o přírodní afrodisiakum. Oves má stimulační vlastnosti, dá se využít jako prostředek k lokálnímu ošetření ekzémů nebo jako maska proti akné. Ovesné koupele zlepšují krevní oběh, zabírají v případě různých kožních problémů, při revmatismu, ischiasu, dně, ledvinových a jaterních onemocněních, ale také při svalové únavě či tělesném i nervovém vyčerpání. Obklad ve formě ovesné kaše se aplikuje při onemocněních horních cest dýchacích. Oves se zpracovává též v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Dokonce je využíván jako podpůrný prostředek při odvykání od alkoholu, kouření či jiných návykových látek.

Oves setý je jednoletá rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae) dorůstající výšky 40-150 cm. Má hustý kořenový systém a poměrně mohutná, přímá, hladká stébla, roste jednotlivě. U nás se pěstují dvě formy: oves pluchatý a nahý s bezpluchou obilkou. Oves setý je nejrozšířenějším druhem ovsa. Jeho listy jsou kopinaté, zelené až stříbrošedé. Druhem květenství je lata. Kvete od června do srpna. V období zralosti se vytvážejí hnědožlutá ovesná zrna, obalená pluchami. Plodem je obilka. Tato nejmladší kulturní obilnina se dostala do Evropy jako plevel mezi pšenicí a ječmenem. Oves má svůj původ v Číně a Mongolsku. V dnešní době se hojně pěstuje v Evropě i v ČR. Předmětem sběru je plod i nať. Obilky obsahují bílkoviny, vlákninu, sacharidy, škroby, steroly, glykosidy, např. vanilosid, avenin a vitaminy skupiny B. V nati jsou přítomny flavonoidy, minerální látky, např. železo, zinek nebo mangan, saponiny či kyselina křemičitá. K dalším účinným látkám patří vitamin E, lipidy, kyselina linolová aj. Oves se užívá ve formě čaje, tinktury či doplňků stravy. Někteří jedinci mohou mít na látky v ovsu zvýšenou citlivost. Též v případě doplňků je třeba dodržovat předepsané dávkování, aby nedošlo k bolestem hlavy apod.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení