Panthenol

V kosmetice se používá jako zvhčovadlo, snadno se absorbuje do vrstev pod povrchem pokožky, kde se přeměňuje na kyselinu pantothenovou, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje. Je aktivní složkou mnoha kosmetických přípravků na pokožku a vlasy a dalších produktů osobní péče. Má elektrostatické, protizánětlivé, antibakteriální, regenerační a zklidňující účinky. Zlepšuje hydrataci pokožky (změkčuje pleť, zanechává ji vyhlazenou a navrací její přirozenou rovnováhu), snižuje svědění pokožky, urychluje hojení u epidermálních ran (popáleniny, spáleniny, kousnutí hmyzem). Používá se také při výrobě léků určených k léčbě akné a kožních skvrn. Mimo jiné pomáhá redukovat rozšířené cévky. Není alergenem, pleť může dráždit jen ve velmi vysokých koncentracích. Je bezpečný i pro malé děti a těhotné a kojící ženy, je rovněž bezpečný při požití a nemá žádné riziko toxicity.

Panthenol je alkoholový derivát získaný z kyseliny pantothenové. Tato složka se přirozeně nachází v rostlinách a je formou vitaminu B5. Původ Panthenolu má dvě formy (D formu a formu racemické směsi). Při pokojové teplotě se Panthenol projevuje jako průhledná kapalina rozpustná ve vodě a alkoholu. Další formou panthenolu je pantothenát (sůl pantothenových kyselin, které mají bílou barvu). Panthenol nacházející se v organismech oxiduje na pantothenát. Panthenol je i syntetizovaný v laboratoři a protože je derivátem kyseliny pantothenové nebo vitamínu B5, je nezbytný pro optimální vývoj lidského těla, které ho potřebuje asi 3-5 mg denně. Vitamin B5 se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách (med, maso, vejce, fazole, obiloviny a ořechy jsou jeho bohatými zdroji). 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení